В рамките на заседанието на Съвета Правосъдие и вътрешни работи отново

...
В рамките на заседанието на Съвета Правосъдие и вътрешни работи отново
Коментари Харесай

 Калин Стоянов: Правим всичко възможно през декември да бъде поставен въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген

В рамките на съвещанието на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи "  отново бяха сложени въпросите с незаконната миграция, а втората част бе отдадена на възстановяване на оперативното взаимоотношение с Латинска Америка по линия на произвеждане и противозаконен трафик на опиати – заключи министърът на вътрешните работи пред представителите на медии в Брюксел.

Българският вътрешен министър изрично отбрани позицията, че страната ни следва да бъде призната в Шенген. " Това ще даде доста мощен, явен и позитивен знак за единството на Европейски Съюз и то в миг, в който всички страни са изправени пред съществени провокации във връзка с сигурността. За напъните си по пътя към Шенгенското пространство страната ни среща поддръжката на Румъния, Гърция, както и на Испания, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз ", акцентира министър Стоянов след извършените двустранни срещи със свои сътрудници.

По отношение на продължаващия разговор с Австрия той дефинира като изключително значимо идното на 4 октомври посещаване на българска делегация, водена от министър-председателя акад., както и визитата в България на ръководителя на австрийския парламент, планувана за 10 октомври. " Считам, че вървим в вярната посока и ще създадем всичко допустимо да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген ", съобщи той и дефинира като действителен периода до края на годината да бъде подложен въпросът за приемането на България и Румъния.

В този подтекст министър Стоянов още веднъж посочи резултатите, реализирани в последните месеци на фона на извънредно сериозния миграционен напън: " От началото на годината досега България не е позволила към 160 000 опита за нелегално прекосяване на границата, при 100 000 за същия интервал на миналата година. Активното противопоставяне на службите на Министерство на вътрешните работи на самата граница води и до понижаване на задържанията навътре в страната. През миналите няколко седмици, вследствие на доста интензивни диалози и партньорство с турската страна, както и на подхванатата метаморфоза за защитата на българската граница, към този момент се следи и забележителен спад на опитите за незаконно прекосяване на взаимната ни граница, които са стигали до 1000-1500 на денонощие в предходния месец ".

Сериозна е и поддръжката, която България получава при застраховане на сигурността на външната граница на Европейски Съюз от Фронтекс - сега има към 170 чиновници на организацията, ситуирани там, осведоми вътрешният министър и благодари за отпуснатите за защита европейски финансови средства, оповестяват от пресцентъра на МВР
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР